VH Larenstein minor Feeding Future Cities
Vanaf februari 2019 start de minor Feeding Future Cities op Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. Vanaf nu kunnen studenten zich inschrijven.
De minor wordt aangeboden vanuit het Lectoraat Duurzame Voedsellandschappen in Stedelijke Gebieden. Wat we eten heeft enorme invloed op ons landschap. Maar wat eten we, nu en straks? De minor is voor studenten die interesse hebben in landschap, voedsel en de toekomst, en daar daar creatief over willen nadenken met andere disciplines. Er is plaats voor 20 mensen.
Opgaven
Studenten werken in groepjes aan vragen die voortkomen uit actuele lectoraatsprojecten. Het lectoraat en de minor staan onder leiding van Noël van Dooren en zijn team. Opgaven waarmee aan de slag gegaan kan worden binnen de minor zijn:
- Kunnen steden als Arnhem en Nijmegen zichzelf voeden uit de regio, met een duurzaam, circulair voedselsysteem?
- Kan grootschalige teelt van zeewier op de Noordzee Nederland voorzien van eiwit, en betekent dat dan inkrimping van de veestapel op het vasteland?
- Het openbaar groen in steden en dorpen, daar zou je ook fruit in kunnen produceren. Maar wat betekent dat voor het gebruik van openbaar groen?
- ‘Voedselbos’ is een nieuw toverwoord. Maar wat is dat eigenlijk? Kun je een voedselbos ontwerpen? En wat betekent een grote opschaling naar agroforestry?
- Hogeschool Larenstein ligt in een landgoed van 30ha, maar de kantine verkoopt geen enkel product ‘van eigen grond’. Hoe maak je een kennisinstituut met eigen grond circulair? Hoe stem je zoveel mogelijk de stromen van water, voedsel, energie en afval op elkaar af?
Andere disciplines welkom
Hoewel de minor verbonden is aan een ontwerp opleiding hoeven deelnemers geen ontwerper te zijn. Landbouwtechnologen, economen, filosofen, gezondheidheidsdeskundigen, ecologen etc zijn ook welkom. Een creatieve instelling is wel van belang.
Lezingen
Iedere week is er een openbare lezing op een inspirerende plek in Arnhem, met discussie en debat. Thema’s voor die lezingen zijn bijvoorbeeld voedsel in science fiction, alternatieve voedselsystemen in Afrika, de zin en onzin van stad- slandbouw of hoe individuele boeren denken over nieuwe voedselsystemen. De tweede helft van de lezingen programmeren de deelnemers zelf. Een studiereis behoort ook tot de opties.
- Waar: Wanneer: Aantal EC: Taal: Tijden:
- Deelnemers: Opleiding:
- Voorwaarde: Modulecode: Contact:
- Waar: Van Hall Larenstein Velp en CASA Arnhem
- Wanneer: Van 4 februari 2019 tot 28 juni
- Modulecode: VTL4FFVN
- Taal: Nederlands
- Contact: voltijds, maandag en dinsdag groepswerk en begeleiding woensdag en vrijdag werken op eigen plek donderdag debatten, lezingen en presentaties
- Aantal deelnemers: max. 20
- Toelating: minimaal derde jaar Bachelor. geen verplichte opleiding, wel interesse in de thematiek + motivatiebrief
Meer info: suzanne.vandermeulen@hvhl.nl
Aanmelden via Kies op Maat